Konferencja żywieniowa Drukuj Email

 

W dniu 10 czerwca 2015 r. w Miejsko-Gminnym Domu Kultury w Końskich, odbyła się konferencja poświęcona tematyce zdrowego żywienia uczniów w placówkach oświatowych. Organizatorami spotkania byli Urząd Miasta i Gminy w Końskich oraz Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Końskich. W spotkaniu uczestniczyli dyrektorzy koneckich szkół i przedszkoli, przedstawiciele Rady Rodziców, kucharze, intendenci oraz ajenci sklepików.

Konferencję otworzyli: Anna Wojtasińska Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Końskich oraz Krzysztof Jasiński Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Końskie. W roli prelegentów wystąpili: Marcin Szyposzyński, Danuta Mikołajczyk oraz Wioletta Nowak pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Końskich. W spotkaniu wzięli udział również Krystyna Milczarek Naczelnik Wydziału Edukacji koneckiego magistratu, Krzysztof Stachera Naczelnik Wydziału Polityki Społecznej, Oświaty i Zdrowia Starostwa Powiatowego w Końskich oraz Wojciech Owczarek Dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Końskich. Uczestnicy mieli okazję wysłuchać ciekawych wykładów, m.in. na temat zmian w ustawie „O bezpieczeństwie żywności i żywienia”, wymagań higieniczno-sanitarnych dla sklepików szkolnych, grup produktów spożywczych zalecanych do sprzedaży w sklepikach szkolnych oraz zasad układania i oceny jadłospisów. Omówiony został również ogólnopolski program edukacyjny „Trzymaj formę!” promujący zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną wśród dzieci i młodzieży szkolnej. Ponadto, przedstawiono różne formy wsparcia finansowego z Powiatowego Urzędu Pracy w Końskich dla podmiotów prowadzących sklepiki szkolne. Na zakończenie konferencji odbyła się degustacja potraw przygotowanych przez przedszkola samorządowe z terenu miasta Końskie, Zakład Doskonalenia Zawodowego w Końskich oraz Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Baryczy. Były to przykładowe „zdrowe” potrawy jakie zgodnie z nowymi przepisami można podawać dzieciom w stołówkach szkolnych oraz sklepikach.